De schepen van Over de Maas (Update 30 september!)

Nils Kerkhoven

12! 13!!

Je leest het goed, op het moment van schrijven staat de teller bij Expeditie Over de Maas op maar liefst twaalf dertien schepen. Niet eerder was in Nederland een dergelijk groot aantal scheepswrakken van een en dezelfde archeologische vindplaats bekend.

We kunnen dan ook gerust spreken van het grootste binnenlandse en archeologisch meest waardevolle scheepskerkhof van Nederland tot nu toe. Variërend van een unieke kano uit de laat Romeinse tijd, grote vroegmiddeleeuwse aken, middeleeuwse punters tot een laatmiddeleeuwse rivierpraam. En dan hebben we het alleen nog maar over de scheepswrakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de honderden losse onderdelen van schepen: spanten, leggers, boordplanken, kimplanken, moslatten en houten pennen. En dan nog eens de duizenden scheepsnagels en sintelnagels in alle soorten en maten. En laten we in deze context dan ook de scheepsgerelateerde werktuigen of attributen niet vergeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ankers, bootshaken en enterhaken. Al dit vondstmateriaal dateert vanaf de Romeinse tijd tot in de Nieuwe Tijd. Het is veel, heel erg veel. En zoals je inmiddels al wel hebt begrepen moet veel vondstmateriaal nog schoongemaakt, geconserveerd, beschreven of gereconstrueerd worden. Zo ook in de meeste gevallen van de schepen van Over de Maas. Dus blijf Expeditie Over de Maas regelmatig bezoeken en ontdek hier stap voor stap de pracht van deze schepen en het vakmanschap waarmee ze ooit eens zijn gebouwd.

Lees en kijk hier bijvoorbeeld al naar de beelden van de ODM VI, een nagenoeg compleet bewaard gebleven en uniek vrachtschip uit de vroege Middeleeuwen. Beleef nu en straks uitgebreid de ontdekking, de spoedopgraving en hoe de archeologische werkgroep Over de Maas het hele schip ook nog eens wist te bergen. Zie hoe we dit prachtige schip met de modernste technieken in beeld hebben gebracht en zelfs de vondstlocatie met schip en al in 3D wisten uit te printen! En volg hier ook hoe we dankzij de financiële hulp van de aandeelhouders van het project Over de Maas van plan zijn om dit schip voor toekomstige generaties te behouden en tentoon willen stellen.

Maar kijk hier ook alvast naar de ODM I, het eerste en grotendeels goed bewaard gebleven scheepje van Expeditie Over de Maas dat in 2010 werd ontdekt en inmiddels beschreven en zelfs in delen al geconserveerd is. We hoeven haar alleen nog maar in elkaar te zetten. Nu we er het toch over hebben, help jij hieraan mee?

En kom straks kijken naar de definitieve opgraving van de ODM VII, een waanzinnig mooie en waarschijnlijk compleet bewaard gebleven rivierpraam uit de late Middeleeuwen! Dit schip moet worden opgegraven maar we hebben haar nog even laten liggen zodat iedereen haar straks verder mee kan ontdekken op locatie of via livestreaming! Bekijk straks de locatie waar de rivier haar nam maar ook perfect voor ons bewaarde. Zou er nog een vracht onder het schip aanwezig zijn? En wat betekenen die grote symbolen op de boorden van dit schip? Wel kunnen we al voorzichtig zeggen dat ze plots lijkt te zijn vergaan en niet bewust is afgedankt. Hoe spannend wordt dit? Bekijk hier straks de beelden van de eerste verkenning van dit schip in afgelopen voorjaar en voel de opwinding van de opgravers. De eerste meters zijn verkend, maar hoe groot gaat ze uiteindelijk zijn?

Blijf Expeditie Over de Maas volgen en lees alles over dit unieke maritieme archief!