Ga je mee op expeditie tijdens de Nationale Archeologiedagen?

een archeologische ontdekkingstocht langs Maas en Waal!

Op 14 en 15 oktober aanstaande zijn de Nationale Archeologiedagen. Tijdens deze dagen laat archeologische werkgroep “Over de Maas” je, in samenwerking met Stichting Tremele uit Dreumel, Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas en Nederzand Projectmanagement BV, uitgebreid en origineel kennis maken met de vele bijzondere vondsten die de werkgroep in de afgelopen zeven jaar heeft gedaan. Deze vondsten komen uit het zandwin- en natuurontwikkelingsgebied “Over de Maas” in Alphen/Dreumel en zijn voor het eerst in het echt te zien! De enorme hoeveelheid vondsten, de verschillende perioden die zij vertegenwoordigen en de context van deze vindplaats is voor Nederland uniek te noemen.

De groep, onder de bezielende leiding van Nils Kerkhoven, professioneel archeoloog, werkt sinds de oprichting noodgedwongen “in het geheim” maar zeer open samen met de ontzander en onderaannemers in het gebied. In de afgelopen jaren zijn daar heel veel gelijkgestemde expeditieleden bijgekomen.

Met 3 van deze enthousiaste partners organiseren zij dit weekend een mini expeditie naar 3 locaties:

  • In Dreumel kun je kennis maken met unieke beelden van de ontdekking en opgraving van een heel bijzonder vroegmiddeleeuws schip.
  • In Alphen kun je de verdwijning en (her)ontdekking van een groots Romeins bouwwerk beleven en
  • in het zandwingebied in Dreumel is het genieten van een grote selectie bijzondere vondsten waaronder : mooie munten, sieraden en gebruiksvoorwerpen, bijzondere bouwmaterialen, uitzonderlijke scheepswrakken, hele oude botten, prehistorische werktuigen en prachtig aardewerk. Ook voor kinderen is er van alles te beleven.

De volgende locaties zijn op 14 en 15 oktober te bezoeken van 11.00-16.00 uur :

  • Alphen (gld) : Edohof, Schoolstraat 7, 6626 AC
  • Dreumel : MFA Den Hoender, Nieuwstraat 10, 6621 KV
  • Dreumel : Zandwin-en natuurontwikkelingsgebied “Over de Maas”, Maasdijk 22, 6621 KE

Bij iedere locatie ontvang je een flyer met de expeditieroute langs alle locaties. Of je kunt de flyer hieronder downloaden en zelf afdrukken.

Voor kinderen die de hele expeditie hebben voltooid, is er een leuk aandenken aan dit archeologische avontuur !